De extra kosten voor bellen, sms’en en mobiel internetten in een ander Europees land kunnen lager, maar ze hoeven niet helemaal te verdwijnen.

Dat stellen de lidstaten van de Europese Unie woensdag.

Zij nemen daarmee een ander standpunt in dan het Europees Parlement. Het EU-parlement wil de zogenoemde roamingkosten helemaal afschaffen, en het liefst nog eind dit jaar.

De lidstaten vinden dat consumenten uitsluitend binnen een nog te bepalen limiet moeten kunnen bellen en internetten zonder extra kosten. Als klanten dit roamingtegoed hebben opgebruikt, mag een telecommaatschappij wel wat in rekening brengen. Dat bedrag moet wel aanzienlijk lager liggen dan de huidige tarieven.

Harde confrontatie

De lidstaten en het EU-parlement moeten nu op zoek naar een compromis. D66-Europarlementariër Marietje Schaake vreest een harde confrontatie. Volgens haar mist het voorstel van de landen elke ambitie.

Schaake ziet niets in een tegoed van belminuten of megabytes (MB). "Een paar MB per dag aanbieden in plaats van het volledig afschaffen van roaming is een forse belediging voor het Europees Parlement, maar vooral voor alle Europeanen die hun telefoonrekening omlaag willen", aldus de afgevaardigde in een verklaring.

Ook de Belgische europarlementariër Kathleen Van Brempt (sp.a) heeft weinig begrip voor het standpunt van de EU-landen. "Deze anti-Europese houding van de lidstaten speelt in het nadeel van de consument en bedient de telecomlobby op haar wenken", zegt Van Brempt tegenover De Morgen.

Telecombedrijven vrezen omzetdaling

Uit Europees onderzoek bleek begin dit jaar dat 15 procent van de Nederlanders op vakantie zijn mobieltje of smartphone uitschakelt. En 43 procent zet mogelijkheden voor dataverkeer uit, vooral om een hoge rekening te voorkomen.

Telecombedrijven vrezen door het afschaffen van de roamingkosten dat hun inkomsten verder zullen afnemen. Zij hebben de afgelopen jaren hun omzetten al zien dalen, doordat mensen minder bellen en sms’en. De groei in dataverkeer kan dat niet compenseren.

Verwaterde netneutraliteit

De EU-landen zouden volgens de Financial Times tevens aan een voorstel werken om internetproviders toestemming te geven bepaalde verkeer voor te laten gaan. Dat gaat tegen het principe van strikte netneutraliteit in, waardoor internet open voor iedereen blijft en internetverbindingen onpartijdig worden beheerd.

De Verenigde Staten namen vorige week het besluit om netneutraliteit per wet vast te leggen en telecomboeren te bestempelen als nutsbedrijven. Amerikaanse providers kunnen daardoor niet de met de draaiknop spelen om de snelheid van bepaald internetverkeer te regelen. Naast de VS, hebben ook Nederland en Chili netneutraliteit vastgelegd in de wet.

Het Europees Parlement stemde vorig jaar nog voor de invoering van netneutraliteit. Ook hier liggen de europarlementariërs dus op ramkoers met de EU-landen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl